Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

γράμμα προς το νεώτερο εαυτό μου..

1 Le Train Bleu - Gare de Lyon.JPG 


Αγαπημένε μου νεότερε εαυτέ,
Ξεκινώντας να γράφω αυτό το γράμμα, παρατηρώ ότι μου φαίνονται τόσο ανοίκεια τα μικρά μου γραμματάκια. Πόσο καιρό είχα να τα δω πάνω σε γραμμές? Ίσως αυτό το γράμμα θα έπρεπε να το είχα στείλει πολύ νωρίτερα στον εαυτό μου, αλλά ποτέ δεν είναι αργά.Άκου, λοιπόν, νεότερε εαυτέ μου και συγκράτησε καλά ο,τι διαβάσεις παρακάτω….
Όταν φτάσεις στο Γυμνάσιο, σταμάτησε να ανησυχείς τόσο πολύ για το τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα, να είσαι αυτός που θέλεις να είσαι και όχι αυτός που νομίζεις ότι οι συμμαθητές σου θέλουν. Αγκάλιασε την ατομικότητα σου, θα είναι το εισιτήριο για την επιτυχία σου μία μέρα. Παρά το γεγονός ότι τα μαθητικά τα χρόνια τα αισθάνεσαι σαν τίποτα περισσότερο από έναν διαγωνισμό δημοτικότητας, στο τέλος θα δεις ότι θα είσαι πιο ευτυχισμένος αν κολλήσεις με ένα πολύ μικρό κύκλο φίλων που θα σ’αγαπούν και θα σε εκτιμούν γι’αυτό που πραγματικά είσαι. Θα είναι αυτοί που όταν η ζωή σου ρίχνει κατάμουτρα μπάλες, αυτοί θα φορούν στο χέρι τους ένα γάντι να τις πιάσουν!
Η συγχώρεση. Είναι μία πολύ δύσκολή λέξη και πράξη, αλλά πίστεψέ με η κακία και το μίσος, μόνο κακό στον δικό σου εαυτό προκαλούν. Να συγχωρείς! Να συγχωρείς και να μαθαίνεις από τα λάθη των άλλων ανθρώπων. Μη νιώθεις θυμό με αυτούς που διασκεδάζουν όταν σου κάνουν κάποιο κακό. Το πνεύμα τους έχει πέσει χαμηλά και το μόνο που γνωρίζουν είναι να προστατεύουν τον εαυτό τους με το να είναι σκληροί απέναντι στα πιο ευάλωτα άτομα.Δεν πιστεύω να ζηλεύεις κάτι τέτοιο? Μόνο να τον συγχωρείς μπορείς.
Θα σπαταλήσεις πολύ ενέργεια επιπλήττοντας τον εαυτό σου μπροστά στον καθρέφτη. Η κοινωνία μας έχει τροφοδοτήσει με την στρεβλή αντίληψη της ομορφιάς, έναν ‘’ιδανικό’’ ορισμό της ομορφιάς. Μην αφήνεις αυτόν τον ορισμό να σε πείσει ότι υπολείπεσαι των προσδοκιών των άλλων. Σταμάτα να τιμωρείς τον εαυτό σου με δίαιτες πείνας ή με βουλιμικά επεισόδια, έτσι ώστε κάτω από αυτά να συγκαλύπτεις ότι πραγματικά σε ενοχλεί. Όλοι αυτοί που σε έκαναν να αισθάνεσαι ηλίθιος και μικρός ήταν όλοι τους λάθος. Ξέρω πόσο πολύ πονάς για να καταφέρεις το ‘’ιδανικό’’. Κατάλαβε ότι η εσωτερική ομορφιά είναι αυτή που δημιουργεί την εξωτερική φυσική ομορφιά. Ο καθρέφτης δεν είναι εχθρός σου. Δες τον εαυτό σου μέσα από τα μάτια σου και συνειδητοποίησε ότι υπάρχουν άτομα που σ’αγαπούν έτσι όπως είσαι και ας μην αγαπάς εσύ το σώμα και την εικόνα σου.
Θα υπάρξουν κάποιες αδιανόητες απώλειες στην ζωή σου τα επόμενα χρόνια. Δεν πρέπει να τις φοβάσαι, να τις αντιμετωπίσεις μετωπικά. Θα περάσεις μέσα από μονοπάτια έντονης θλίψης και πόνου, αλλά όταν βγεις από όλα αυτά θα είσαι μία πολύ ισχυρή και θαρραλέα γυναίκα. Θα τις χρειαστείς αυτές τις εμπειρίες για να βοηθάς τους άλλους και να τους ανεβάζεις όταν η ζωή τους ρίχνει κάτω.
Ξέρω ότι νευριάζεις με τους γονείς σου που σε επιπλήττουν για το ένα τέταρτο που άργησες να γυρίσεις σπίτι ή για τις αμέτρητες ώρες που μιλάς στο κινητό με την φίλη σου, αλλά πίστεψέ με οι γονείς σου το κάνουν με μοναδικό συμφέρον να είσαι εσύ καλά. Αν δεν σ’αγαπούσαν δεν θα νοιάζονταν για το τι κάνεις. Τα όρια και οι κανόνες είναι ένα σημάδι της καλής ανατροφής και αγάπης. Θα το καταλάβεις όταν θα έχεις και συ δικά σου παιδιά. Εκτίμησε τον χρόνο που έχεις με την οικογένειά σου. Οι καλοκαιρινές διακοπές με την οικογένεια δεν θα διαρκέσουν για πάντα. Πέρασε περισσότερο χρόνο με τους γονείς και τα αδέρφια σου. Δεν θα είναι εκεί για πάντα.
Όσο είσαι νέος, πρόκειται να ερωτευτείς πολλές φορές. Κοίταξε να είσαι πιο συνειδητή όσον αφορά τους άνδρες που θα επιλέξεις. Η ευτυχία σου δεν θα πρέπει να εξαρτάται από αυτούς. Κάποιος θα σου ραγίσει την καρδιά και σε κάποιον άλλον θα ραγίσεις την δική του. Άλλοι θα έρχονται και θα παρέρχονται, αλλά ο καθένας θα σου διδάξει ένα πολύτιμο μάθημα στην αγάπη που θα σε προετοιμάσει για τον άνθρωπο που κάποια στιγμή θα παντρευτείς. Μείνει μακριά από εκείνον στο μπαρ που σου ζητάει επίμονα να χορέψετε, αλλά και αν δεν μείνεις μακριά του φρόντισε τουλάχιστον να μην σε πονέσει, γιατί δεν θα είναι αυτός ο ένας και μοναδικός, αλλά και αν είναι θα το καταλάβεις από το μόνιμο χαμόγελο στο πρόσωπό σου.
Η ζωή είναι γεμάτη ανατροπές και γεμάτη απότομες στροφές! Δεν πρέπει να φοβάσαι να απομακρυνθείς από την πολυχρησιμοποιημένη διαδρομή που διαλέγουν όλοι οι άλλοι. Αγκάλιασε τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσεις και μην αφήνεις τον φόβο της αποτυχίας να είναι η αιτία της χρόνιας λύπης σου. Πώς θα μάθεις αν δεν έχεις κάνει κάποιο λάθος? Εμπιστεύσου την διαίσθησή σου, άκου την καρδιά σου και πάλεψε σκληρά γι’αυτό που πιστεύεις. Σταμάτησε να σπαταλάς πολύτιμο χρόνο για την αναζήτηση της ευτυχίας. Θα την βρεις μέσα σου! Μη βιάζεσαι να μεγαλώσεις. Επιβράδυνε και απόλαυσε την βόλτα σου που λέγεται ζωή. Ακόμα και αν βασανίζεσαι από μία σκληρή πραγματικότητα και συναισθηματικά προβλήματα, κάθε εμπειρία είναι ένα κομμάτι του παζλ που θα συνθέσει το όμορφο πρόσωπο που θα γίνεις. Ζήσε την κάθε μέρα σου στο έπακρο. Ποτέ δεν θα είναι η ίδια!
Με αγάπη,
Εγώ.
 






Γεωργία Κανελλοπούλου – Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου